BB_4_granen 15_07_2020 ---------------------- Ondanks dat er vanwege de rogge een extra stap van 37 en 45 graden was gedaan ging het vrij goed. De 45 graden is is nodig om het geheel vloeibaar te houden. Wel ging deze stap moeilijk en moest er een paar keer geroerd worden. Daarom is bij het verhogen en ook tijdens het regelen elke keer het vermogen gereduceerd door met de hand het geheel aan en uit te zetten. Dit hielp voldoende om aanbranden te voorkomen. Hoeveelheid bier was bijna voldoende, wel wat meer rest in de ketel blijven zitten vanwege troep. SG was 1061, met de bottle alcohol erbij dus prima om 6,5 % te halen. Voor het eerst de BE-256 gist gebruikt (wordt ook vaak bij quadrupel gebruikt), zou neutraal en snel gistend moeten zijn. Nog doen voor Brouwprocess -------------------------- Alles ok. In excell programma toevoegen ----------------------------- Een extra regel voor de granen toevoegen. Vergistingsprocess ------------------ 15-07-2020: SG=1061 Ongeveer 23 graden maar snel met de koeler teruggebracht naar 19,5 graden. 19-07-2020: Geheel uitgegist, eigenlijk al 1 dag eerder. Zeer snel dus. 24-07-2020: Gebotteld SG=~1013/1014 27-07-2020: Bier al 1 dag op druk van ongeveer 3 bar. Smaak & Kleur ------------- Voor de eerste keer geproefd, deze was redelijk goed op druk en smaak. Kleur was ok. Een paar dagen later nogmaals een biertje genomen, deze was zonder druk en nog niet op smaak. Voorlopig dus nog maar na laten gisten en rijpen.