BB_Chouffe_orange 02_02_2020 --------------------------- Brouwen ging zeer goed, een paar keer geroerd. Wort bleef soepel weinig troep. Gekookt op 80%, hoeveelheid bier ongeveer 1,5 L te weinig. Brex gemeten was 17.1, SG 1071 volgens de Brex en SG meter. SG is iets te weinig (zou 1075 moeten zijn), dus volgende keer het rendament nog wat minder dan 75% zetten. Na hoofdvergisting wat extra kandij suiker toevoegen helpt, 10 gr/liter ~0.5% alcohol. Met de 7 gr/liter voor het bottelen komt het wel op ongeveer 8%. Nog doen voor Brouwprocess -------------------------- Lijkt allemaal ok. In excell programma toevoegen ----------------------------- De extra suiker is niet in de spreadsheet verwerkt, maar wel de vermindering van hoeveelheid mout! Toch nog maar 1 liter extra verlies rekenen. Rendement terug naar 73% zetten. Iers mos moet 4 a 5 gram zijn! De eind SG moet op 1010 gezet worden, deze gist gaat ver door! Vergistingsprocess ------------------ Regelmatig even bewegen/schudden tijdens navergisting helpt om het beter te laten vergisten. --------------------------------------------------- 02-02-2020: SG=1071. Temp op 20.6 graden gezet. 07-02-2020: Activiteit minder, 220 gram kandij toegevoegd. 10-02-2020: Activiteit minder, temp 0.5 graden hoger gezet. 11-02-2020: SG=1014. 17-02-2020: SG=1012. 22-02-2020: SG=1010, Gebotteld. 01-03-2020: Druk binnen op 2.5 bar, koud gezet. Smaak & Kleur ------------ Geproefd voor het bottelen, sample eerst koud in de koelkast gezet. Het is minder zoet dan het vorige brouwsel, licht zurig en licht bitter. Bitter komt waarschijnlijk van even meekoken van sinaasappelschil, volgende keer tijdens het maischen doen. Kleur is redelijk goed, voortaan dus witte kandij gebruiken. Zo te proeven (en merken) een hoog alcohol percentage, eind SG is 1010 ipv de geschatte 1014.