Waterbak

Steen bewerken.
  • Voor een kennis die wat beeldjes en figuren gemaakt had heb ik er een paar een keer op een voetje geplaatst. Het was gemaakt van speksteen en ze zei dat dit vrij gemakkelijk was te bewerken. Ik was al wat langer van plan om eens wat met steen te gaan doen en hiermee was de spreekwoordelijke drempel gepasseerd.
  • Samen zijn we in Soest naar de hobbywinkel geweest, een grote winkel met veel stenen en allerlei toebehoren. Ik had al een idee wat ik wilde gaan doen: namelijk een grote steen om een soort waterbak te maken en een mooie steen om onder de zonnewijzer te plaatsen. Ik zag een grote wat zwarte speksteen (indiaanse speksteen redelijk hard) die al een beetje de gewenste vorm had. Verder zag ik een steen (seleniet) die bruin/rood was die ik goed voor de zonnewijzer kon gebruiken. Ook heb ik nog wat kleinere stenen gekocht om wat van te maken. Je koopt de steen per kilo, en met het wegen ging de weegschaal ging naar bijna 100kg.
  • Ik ben thuis begonnen met de hakbeitel maar om de echte vorm er een beetje in te krijgen besloot ik maar snel om naar een moderner middel te grijpen, namelijk de slijptol. Maar daarna begon toch het edele handwerk, het echte beitelen dus. Nu dacht ik dat steen bewerken voornamelijk beitelen was, maar het bleek bij dit onderwerp meer vijlen en schuren te zijn.
  • Het was dus veel werk bij elkaar, maar veel minder dan een glas in lood raam maken. Ik heb tijdens het maken op verschillende momenten foto’s gemaakt. Let niet op het stof, daar heeft Ina zich al vanaf gemaakt door de ramen te wassen.