Vlinder

  • Een vriend had vroeger eens door een kunstenaar een vlinder laten maken. Deze had al een heel leven in de woonkamer achter de rug en een van de voelsprieten was kapot. Bij nadere inspectie bleek dat ook al een deel van de Tiffanie verbindingen kapot of slecht waren. Hij vroeg mij of ik een ontwerp voor een glas in lood raam kon maken met de vlinder erin verwerkt.
  •  Het was de bedoeling dat dit in het raam naast de voordeur zou komen. Dit is echter een smal hoog raam van meer dan 2 meter. Het moest dus gesplitst gaan worden in twee delen. Vanaf het eerste moment had ik al het idee om er een soort beweging in het ontwerp te maken uitgebeeld in lange gebogen lijnen. Daar ik niet twee ramen met allerlei ronde vormen wilde maken heb ik het laten overlopen in rechthoekige vormen zodat het onderste raam wat eenvoudiger te maken was.
  • De vlinder was in groen, blauw en paarstinten gemaakt. Het was een uitdaging om bijpassende kleuren te kiezen en te vinden. Uiteindelijk heb ik van een eigen stuk blauw/paars glas het bovenste deel kunnen maken. De beweging van de vlinder (zie foto 3) heb ik in lange gebogen loodstrippen gemaakt waarbij aan de onderkant de overgang naar vierkante patronen gemaakt is. Al met al een ontwerp waar de nodige ontwerpaandacht aan besteed is.
  • De twee ramen samengevoegd vormen door het kleurgebruik en overgang tussen de ramen toch een echte eenheid. Het past goed bij elkaar en ziet er met zonlicht erg mooi uit. Ik heb begrepen dat een aantal mensen bleef staan kijken en een paar hebben al gevraagd waar dit gekocht is omdat ze zoiets ook wel willen hebben. Mooi compliment dus.