Sune rooth

Een oude zonnewijzer opgeknapt.
  • Mijn vader en moeder hadden een oude zonnewijzer in de tuin staan, die al behoorlijk aan het degenereren was. Toch was het nog steeds een mooie zonnewijzer die na een opknapbeurt misschien weer in oude glorie te herstellen was. Ik heb deze meegenomen en thuis bleek dat toch wel een heel project te zijn. Maar ja het was voor mij toch ook een goede herinnering en ik ben aan de gang gegaan op zoek naar de perfectie.
  • Bij het demonteren bleek het zeepaardje bedekt was met een laag gescheurde verf met daaronder een dikke laag witte poeder. Dit was afkomstig van verweerd aluminium. Het moest eerst worden schoongemaakt waarbij de dremel met een RVS borstel een uitkomst was. Het liefst wilde ik het blank laten, maar dat bleek voor ongepolijst aluminium niet mogelijk te zijn. Na speciale grondverf was het echter wel met aluminiumverf te beschilderen. Zo heb ik dus ook de andere aluminium onderdelen opgeknapt.
  • Het koper was ook zeer vuil geworden, vanwege het grovere borstelwerk durfde ik de dremel niet te gebruiken. Ik heb met veel chemische middelen geprobeerd het schoon te maken, maar niets werkte. Als laatste ingeving de afwasmachine geprobeerd en die kreeg het wel wat schoner, toen bleek dat er een soort lak op het koper te zitten waaronder een zwarte laag vuil zat. Dus alsnog de dremel gepakt, alles werd na schuurwerk wel schoon, maar mooi glimmen was er ook niet meer bij. Nu was er bij dremel ook nog een polijst hulpstuk die het toch nog weer redelijk glad kreeg. Dus zo goed als nieuw is hij nu niet, maar het komt er toch kort bij.
  • Als laatste de metalen ringen geschuurd, veel stof en helaas ook veel roest. De brede band waarop het koperen ring gemonteerd was was voor een gedeelte al weggeroest (goed te zien op de eerste foto). Die heb ik met veel geklieder met polyester en glasvezeldoek bijgewerkt. Na het verven is daar niets meer van te zien. Ook zag ik op het internet dat de ringen niet goed gemonteerd waren, met een voorbeeldje erbij was het weer goed in elkaar te zetten.
  • Zeewolde ligt op 52.3 graden dus dat is de hoek waarin de pijl moet staan. Hij moet tevens op het Noorden gericht zijn, zodat om 12 uur zonnetijd de schaduw precies op de 12 valt. Bij ons is het dan geen 12.00 uur omdat de referentiepunt tussen Polen en Duitsland ligt. Ook heeft de de tijd van het jaar ook nog invloed op de echte tijd tov. de zonnetijd. Grofweg zit er hier 1 uur en 45 minuten tussen met een kwartier afwijking. Wil je echt weten het zit kijk dan eens op: www.wijzerweb.be/werkingzonnewijzer.html.