Renault 5

Renault-5 op schaal nabouwen
  • In de zomervakantie wilde ik de nieuwe (2e hands) Renault-5 op schaal namaken. Mijn broer wilde ook wat maken en is toen onze vorige auto de lelijke eend gaan maken. Beide schaal 1 op 150. Voordat we konden beginnen moesten we de exacte maten weten. Daarvoor plaatsten we een plaat hout op grond haaks tegen de kant van de auto om daarna op verschillende hoogtes de afstand tot het hout te meten. Zo kregen we een soort inverse vorm van de auto die we dan binnen tot de juiste maten konden verwerken. Toen we de juiste maten wisten konden we naar de hobby winkel om hout te halen.
  • Nadat de Renault-5 klaar was moesten er nog ruiten in waarvan de voorruit een gebogen ruit is. Alles ruiten zijn uit plexiglas gemaakt. Jammer dat de achterruit in de loop der tijden wat aangetast is geworden. Nadat het houtwerk klaar was moest ik nog plamuren en heel veel schuren waarna de auto geverfd kon worden.  Toch wel zo’n 5 lagen verf. De laatste laag verf die extra glad moest worden was klaar toen ik nog een klein stofje aan de onderkant zag liggen, ik tilde de auto iets op om het bij te werken. Helaas rolde toen de auto net over de kop. De mooie laag verf zag er niet zo mooi meer uit en kon ik het later nog een keer overdoen, maar dan goed.
  • De accessoires zoals lichten en zo heb ik uit oude reflectors gehaald, zelfs echte spiegels zitten erop en in de binnenkant stoelen met skaileer bekleed. De daklijstjes, deurkrukjes, ruitenwissers, grill en dergelijke zijn van hout gemaakt. Zo met al die extra versierselen erop werd het een stuk echter. Ik heb toen beide auto’s klaar waren een foto gemaakt samen met een luciferdoosje om de schaal weer te geven. Nu heb ik de auto weer uit de kast gehaald en er wat betere foto’s van gemaakt.