Kiekendief

Mijn poldersymbool met de kiekendief.
  • Ik wilde wat gaan maken, maar ja wat? Mijn vrouw Ina kwam met het idee om een naambordje of zoiets te gaan maken in glasmozaïek. Eigenlijk bij gebrek aan een betere ingeving ben ik begonnen om heel simpel onze namen in diverse kleuren op een bord te maken. Na enig experimenteren met de kleuren kwam ik op het idee om de polderkleuren te gebruiken namelijk: groen “van het bos”, geel “van het koolzaad” en blauw “van het water”, we wonen tenslotte in de polder. Om alle tekst erop te plaatsen werd het bord te groot.
  • Het tweede idee was om de vlag van Flevoland te gebruiken met daarin drie kleuren velden,maar dit werd te saai. Echter op de site van toerisme Flevoland stond ook een logo met de kiekendief. Zie eerste foto, dit heeft me geïnspireerd tot het maken van het uiteindelijke ontwerp. Ik heb het eerst helemaal rond gemaakt, de onderkant echt groen gekleurd en de tekst “Ook Flevoland” eruit gehaald waardoor het geheel wat saai werd. Om er wat kleur in te krijgen en ook passend in het poldergezicht heb ik er een regenboog in geplaatst (met regen hier regelmatig goed te zien). Natuurlijk moest de 3e kleur geel er nog in komen en wat past nou beter bij een regenboog, behalve die beroemde pot met goud, dan de zon.
  • Hiermee lag het onderwerp wel vast maar nog niet het uiteindelijke ontwerp. Bij glas mozaïek is het lijnenspel een deel van het ontwerp. De stukjes glas aan de buitenkant moesten de cirkel volgen, evenals het glas van de zon zelf een cirkel moest zijn. Voor de kiekendief heb ik allerlei plaatjes bekeken om de hoofdlijnen eruit te halen. Ik ben er zelf best wel trots op zoals de vleugels gelukt zijn. Bij mozaïek kan men het belangrijkste deel accentueren door het volgen van de contour met de steentjes die erbuiten liggen, in dit geval met het groene glasmozaïek. De steen op de achterkant heb ik uitgefreesd waarin het mozaïek werkje is verzonken. Het is van hetzelfde materiaal gemaakt als het terras eronder. Al met al heel veel werk.