Houten

Puzzels

Uit het boek Puzzels van de hele wereld.

Ik heb eens een boek voor mijn verjaardag gekregen over puzzels uit de hele wereld. Dat waren voorbeelden hoe je zelf puzzels kon maken. Hiervan heb ik er een viertal gemaakt. Helaas is een van de puzzels “de houten kubus verdwenen geraakt”. De andere drie heb ik nog op mijn werkkamer staan.

  • De bal in de kooi. Dit bestaat uit 12 stukken van gelijke lengte. Het zijn stukjes met elk aparte uitsparingen, waar bij het sluitstukje erin gedraaid moet worden. In het eerste opzicht ziet het er onmogelijk uit, maar het is zonder geweld toch in elkaar te zetten.
  • Japans kristal. Het mooiste en moeilijkste stuk is het Japans kristal. Dit bestaat uit 51 delen die maar op een specifieke volgorde in elkaar gezet kunnen worden. Het sleutelstuk is het kleinste stukje. Je zet het kristal dus van buiten naar binnen in elkaar, als je het laatste stuk erin hebt, draai je het sleutel 90 graden zodat de hele rij naar binnen wordt geschoven en vast gezet wordt. Om de puzzel mooi passend in elkaar te zetten moeten alle stukjes heel nauwkeurig gemaakt worden zodat er niet te veel speling ontstaat. Het is dus noodzakelijk om mooi gedroogd hout te gebruiken, maar daar kwam ik pas later achter.
  • Driedimensionale pentomino puzzel. Er bestaat een hele reeks van pentomino puzzels, dat wil zeggen dat elk stukje is opgebouwd uit 5 gelijke velden. Er is een verhaal over: Twee schakers krijgen ruzie, de een slaat de ander met het schaakbord op het hoofd. Het schaakbord (bestaande uit 64 stukken) slaat in 13 stukken – 12 stukken van 5 velden en 1 stuk van 4 velden. De stukken van 5 velden zijn echter allemaal verschillend, de vraag was hoe zet je het schaakbord weer in elkaar ? (zie onderstaande foto). Gebaseerd hierop is uit de 12 stukken een driedimensionale puzzel ontstaan die ik gemaakt heb.