Voordeur (1)

Glas in lood naast de voordeur.
  • Vroeger ging ik bij mijn opa’s en oma’s op “verplicht” bezoek.  Bij opa en oma den Bakker heb ik mijn tomaten-tik gekregen. Opa had een groentetuin met hele grote tomaten waarvan een plak maar net op de boterham paste. Ik was daarvan zo onder de indruk dat ik me voornam om als ik later groot zou zijn zelf tomaten te gaan kweken. Wel zogezegd zo gedaan: op mijn 16e jaar had ik al mijn eerste tomaten en ik heb er ondertussen vele kilo’s van gekweekt. Op een gegeven ogenblik wilde ik mijn nieuwe hobby combineren met de kas, en glas in lood ramen in de kas maken met een groente motief erin. Hoe kwam ik nu aan dat idee ? Daarvoor moet je natuurlijk wel een beetje gek zijn, maar ik moet er daarvoor ook mijn andere opa en oma Tankens bij slepen. Bij de aanvang van het bezoek was er de verplichte binnen-blijf periode, dan had ik nooit wat te doen. Ik keek altijd maar naar de glas in lood ramen in de erker die ik heel mooi vond. Een paar kleine ruitje zijn gered, en die heb ik pas van mijn vader gekregen, te zien op de eerste foto. Dus zodoende is mijn nieuwe hobby glas in lood geworden.
  • Voordat ik aan de nieuwe hobby kon beginnen moest ik wel weten hoe het moest, daarvoor heb ik een cursus gevolgd. Daar leer je alle trucjes en ook welke gereedschappen er nodig zijn en hoe je ze moet gebruiken. Na de eerste watervrees om glas te snijden en te breken ga je al snel aan de gang. Als je naar huis gaat heb je je eerste ruitje gemaakt, zie tweede foto, dat je mee mag nemen. Al snel besloot ik de benodigde gereedschappen aan te kopen waaronder een glassnijsysteem wat heel handig in het gebruik is. Op de cursus maak je een ruitje met haaks kruisende loodlijnen, om nu de overgang naar allerlei wilde vormen te maken leek mij toch wel een stap te ver. De cursusleider raadde me aan om eerst maar eens een ruitje te maken met schuine lijnen en wat andere loodaansluitingen. Het werd dus een raampje voor naast de voordeur.
  • Nu is glas in lood wel een oud ambacht, maar dat wil niet zeggen dat je alles ouderwets moet doen. Ik besloot het ontwerp op de computer te maken met de juiste glas kleuren erin die ik van internet heb gehaald. Na vele ontwerpen had ik eindelijk een gebalanceerd ontwerp met de juiste verhoudingen, zoek op het internet maar eens op “gulden snede”. Een veel gemaakte beginnersfout is om heel veel kleuren te willen gebruiken. Misschien heb ik me daaraan beetje schuldig aan gemaakt, maar ik vind het toch wel goed gelukt. Het ziet er in mijn beleving modern en ook ouderwets tegelijkertijd uit.