Pepers

Pepers, vervolg van het project KAS.
  • Nadat ik de courgette van de zomer gemaakt had was het tijd voor een pauze. Hierdoor konden mijn kinderen zich herstellen van glassplinters in de tenen ik van de snijranden in mijn vingers. Ja ja, je moet er wat voor over hebben. Nu de herfst zich in volle hevigheid laat gelden ben ik weer aan de slag gegaan. Altijd even een drempel om te beginnen want eerst moet je een goed ontwerp zien te maken. Mijn eerste plan was om een raam met tomaten te maken, helaas valt het niet mee om hiervoor een maakbaar ontwerp te fabriceren. Dus dan maar wat anders maar wel met de kleur rood die ik in gedachten had. Ik heb nu nog steeds mooie pepers in de kas staan, daarvan is het wel gelukt een ontwerp te fabriceren.
  • Een simpele “tak” met daaraan hangend de pepers, geen druk ontwerp zoals de courgette. Een combinatie van eenvoudige lijnen met als ouderwetse tint de ruitjesvormen erin. Ik wilde nu meer gebruik gaan maken van verschillende diktes lood om de pepers en grotere objecten te maken. Na veel probeersels met vierkantjes, ruitjes in verschillende hoeken en verschillende lijsten is het geworden zoals onderstaande ontwerptekening (alleen de hoekjes zijn nog rood geworden). Als laatste stap is deze ontwerptekening omgezet in een werktekening op ware schaal (52×52 cm).
  • Dan naar de winkel om “wit” geribbeld glas te vinden dat er wat ouderwets uitziet en de andere groene kleuren uitzoeken. Ik had al eerder glas gekocht met een mooie wat  gevlamde rode kleur. Alweer meters verschillende breedtes lood gekocht, je staat er van te kijken hoeveel er daarvan in een raampje gaan.  Nu dus in aanmaak.
  • (13 okt) De eerste pepers zijn klaar, de spitse ronde vorm is heel moeilijk uit te snijden. Jammer genoeg mislukte de eerste gelijk al, dat is niet zo goed voor je zelfvertrouwen. Maar inmiddels zie je dat de dunne loodlijnen (4 mm) mooi staan.
  • (28 okt) Dat viel niet mee, werken met zulk smal lood en dan ook nog de kleine glas stukjes. Er kwam heel wat vrezen met de dremel aan te pas. Het solderen viel gelukkig wel meer mee, goed voor de zondagmiddag dus. Alleen vond Ina het solderen en het schoonmaken met thinner wel wat stinken in de huiskamer, tja het zij zo. Het raam met pepers in de verschillende dikten loodlijnen is goed uitgepakt. Ondanks dat het extra moeilijk is vind ik het voor herhaling vatbaar. Nu alleen nog plaatsen in de kas, maar misschien bewaar ik dat wel tot het voorjaar.