Druif

  • Al vaak aan gedacht: een druif maken voor de kas. Alleen hoe maak je zo veel kleine ronde stukjes glas en hoe zet je ze goed in het lood. Het wordt al snel allemaal te grof, dus er moest een andere methode komen. Ik had al een paar keer naar tiffany ontwerpen gekeken en besloot dat nu maar eens te gaan proberen. Bij een tuincentrum had ik al eens een zakje met platte knikkers gekocht en die kon ik wel gebruiken als druiven. Maar je hebt er best wel veel van nodig dus via internet een paar grote zakken gekocht met allerlei kleuren knikkers.
  • Het klinkt simpel om daarmee een glas in lood raam te maken maar hoe ziet een druif er eigenlijk uit en hoe moet je de bladeren maken? Ik heb dus eerst maar veel plaatjes van druiven en bladeren opgezocht en hiervan een moodboard gemaakt. Van de knikkers heb ik hierna verschillende druiventrossen als voorbeeld gelegd. Pas toen ben ik met een tekening begonnen die best wel moeilijk te maken was. Om het geheel niet al te complex te maken een beperkt aantal bladeren en takken die niet te mooi glad mogen zijn.
  • Ik heb gekozen voor twee soorten druiven elk aan een kant van het raam. Bij mijn glas in lood winkel mooi bruin glas gekocht en een middenmaat dik koperfolie (Tiffany) voor de druiven en bladeren. Je moet met tiffany alle stukjes glas (bv van de bladeren) heel goed passend maken en dat betekend dus heel veel slijpen. Voor de druiventros heb je met de platte knikkers nog veel luchtgaten ertussendoor, die heb ik volgeplempt met soldeer. Mijn soldeerrol was een heel eind op toen het raam af was. Uiteindelijk is het naar tevredenheid gelukt. Met het zonlicht erdoor ziet het er erg mooi uit.