Courgette

Project KAS, het eerste raam de courgette.
  • Zoals al beschreven bij het onderwerp voordeur was het de bedoeling om glas in lood ramen met groentemotieven in de kas te maken. Ik heb dit maar “project KAS” genoemd vanwege de verwachte hoeveelheid tijd die erin gaat zitten. De keuze voor het eerste raam lag al snel vast, omdat de courgettes zo ongeveer elke dag nieuwe bloemen vertoonde, was dit de eerste kandidaat. Als weetje tussendoor, als het mooi weer is duurt het bij de courgette 8 dagen van bloem tot vrucht. Een foto is snel gemaakt, maar hoe je hieruit de essentie van de plant met vrucht en bloem op een tekening te krijgen valt niet mee. Temeer omdat deze tekening maakbaar moet zijn in een glas in lood raam. Opnieuw in grote stap voorwaarts in de hobby.
  • Na veel gummen was ik eindelijk tevreden, een beter ontwerp kon ik niet voor elkaar krijgen. Daarna omzetten op de computer, maar om i.p.v. rechte lijnen gebogen lijnen te tekenen is wat moeilijker, gelukkig bestaat er de “Bézier” teken methode. Dan opvullen met de gekozen glaskleuren. Als je de tekening op ware grootte hebt kun je kopijen maken en daaruit elk stukje met een speciale schaar uitknippen. Deze schaar houd alvast rekening met de dikte van de ziel van het lood. Nu weet je dat behalve de mens lood ook een ziel heeft, allen bij de mens is deze wat moeilijker te vinden. Alle stukjes papier worden dan op glas overgetekend en uitgesneden, bij mij 103 stukjes glas in het totaal.
  • Nadat het raam klaar was kon het in de kas gemonteerd worden, ik heb dat zodanig gedaan dat nog relatief eenvoudig het raam eruit genomen kan worden. Misschien neem ik het nog wel eens mee voor een Zeewolder tentoonstelling, je weet maar nooit. Normaal is een glas in lood raam het mooist als je naar het licht toe kijkt, dit heb ik proberen te laten zien door vanuit de kas naar buiten te fotograferen. Toch is het vanuit de tuin in de zon ook een heel mooi gezicht. Mijn vrouw vond dat er in verhouding veel lood in zit, bij de fijnere details zou eigenlijk wat dunner lood gebruikt kunnen worden. Hier ga ik de volgende keer rekening mee houden.