Bounty

Vroeger het boek gelezen en later het schip zelf gemaakt.
  • Lang geleden gemaakt, wanneer weet ik niet meer precies. Maar het begon met een tekeningenset waarin alle voorwerpen stonden zoals de binnenspanten e.d. Deze kon je op het hout plakken en uitzagen, dan had je het basisframe tenminste goed op maat. Voor de rest had ik dunne strippen hout waar je dus de romp mee kon maken. Deze stukken moest je eerst bijsnijden zodat de planken smal toeliepen naar de steven en boeg en er een mooie lijn ontstond. Dan met stoom in de vorm buigen en daarna vastplakken en met een hoop speldjes op de plaats houden tot het droog was. Voor de rest waren er tekeningen en plaatjes van diverse onderdelen die je goed in balsahout kon uitsnijden en namaken, zie foto-7 voor het boegbeeld en foto -9 voor de achtersteven.
  • Voor het beslag bestonden kant en klare pakketten, maar dat was mijn eer te na. Voor de wanten heb ik touwtjes ingespannen die in de juiste hoeken liepen en haaks daarop de dwars/klimlijnen geplakt. De blokken (foto-5) zijn uit een staafje hout gezaagd, gaatjes erin geboord en metaaldraad eromheen en geverfd, een heel werk voor zulke kleine dingen. De zeilen heb ik zelf genaaid op de naaimachine, daar moet je ook wel even op oefenen voordat dat netjes gaat. Het touwwerk is met eindeloos geduld volgens de tekening nagemaakt, het is wel moeilijk om vanaf een paar foto’s alle touwen + katrollen goed te krijgen.
  • Voor de kanonnen (exclusief de houders die zelf gemaakt zijn), de ankers, de kettingen, de kleine katrollen en natuurlijk de vlag ben ik naar een gespecialiseerde hobbywinkel geweest.