Bier brouwen

+

Bierglas maken

  • Vorig jaar zou ik eindelijk na het heel lang beloofd te hebben met Matthijs bier gaan maken. Dat had ik al vaker gedaan maar dat was al heel lang geleden. Het rubber van de bierdoppen was ondertussen hard geworden en ook een paar plastic toebehoren van het biermaken waren vergeeld en niet meer goed. Dus maar snel naar de bierwinkel vlak bij Ermelo en nieuwe spullen gehaald tezamen met een niet al te avontuurlijk bierpakket om premium pils te maken.
  • Daarna samen eerst bier maken in de ruwe vorm (ik heb dus een kant en klaar set die na koken en suiker toevoegen nog moet gisten). Nadat het bier goed was, dat kun je meten met een bier/wijn alcohol meter, wilden we dat in flesjes gaan doen. Daarvoor had ik nog doppen voor gewone bierflesjes en een oude lege krat grols beugelflesjes. Bij het schoonmaken in kokend water voor de ontsmetting knapten er behoorlijk veel flesjes dwz. te oud dus. Toch was na rijping van minimaal 3 maanden het bier wel lekker, en Matthijs had ondertussen een heus bier-etiket gemaakt en laten afdrukken die we op de flesjes hebben gedaan. Het bier zouden we inwijden tijdens de bbq, maar ik vond het leuk om een speciaal bierglas voor Matthijs te maken.
  • Ik heb hiervoor het bierontwerp van hem gebruikt en dit in een groot glas gegraveerd en deze aan Matthijs kado gegeven. Helaas is er na enige tijd een grote barst in het glas gekomen en kon deze niet meer gebruikt worden. Dus na een lange tijd, nadat ik weer enigzins hersteld ben aan mijn ogen na een ernstig vuurwerkongeluk, heb ik de draad weer opgepakt en heb een nieuw glas gemaakt. Dit keer voor een linkshandige, daar had ik de vorige keer niet aan gedacht. Het resultaat is wat minder strak dan vroeger maar dat krijg je van versie 2.0 ogen, maar het kan vind ik nog wel door de beugel. Zeker ben ik tevreden over de tinnen deksel die ik heb weten over te zetten naar het nieuwe glas die dit niet had.