BB Bock

Het Grainfather recept  BB_Bock.pdf

Brouw Logboekje BB_Bock_log.txt

Het recept is aangemaakt met onze eigen spreadsheet (aangepaste versie van de cursus) en daarna ingevoerd in de Grainfathet community app. Dit gaat redelijk goed behalve dat je even moet wennen aan de Amerikaanse termen. PPG (points Per Gallon) is zo’n term, het heeft te maken met het rendament van omzetting meel naar suiker. Bij vergelijkbare granen is de juiste PPG waarde voor de eigen mout wel te bepalen. Een andere term is de OG (Original Gravity) en FG (Final Gravity), hier heet dat Soortelijk gewicht aan het begin en eind. De FG staat vrij laag in het programma en lijkt zich niet aan te passen aan het gekozen maisch traject, alleen aan het rendement van de gist. Dus recept FG=1007, terwijl wij met 1013 hebben gerekend. Dit verklaard het verschil in alcohol percentage wel. Wat het uiteindelijk gaat worden zullen we wel zien. In ieder geval kunnen we dit vrij goed bepalen met de refractometer.

Het brouwen ging redelijk goed voor de eerste keer, maar we hadden wel een aantal leermomentjes. De uiteindelijke hoeveelheid wort voor het vergisten was te weinig en de suiker te hoog. We hebben dit aangepast door te verdunnen. Dit gaan we verwerken in de spreadsheet en een verbeterd brouwproces.
Het filter was niet helemaal goed geplaatst waardoor het geheel wat troebel werd. Hopelijk zinkt dit nog in het vergistingsvat.